Ustvarjanje je bilo in prepričana sem, da bo zmeraj del mene. Od kar pomnim sem bila zmeraj navdušena nad likovnimi urami že v osnovni šoli, veselila sem s okraševanja v decembrskem času, kmalu sem vzljubila rože in začela ustvarjati venčke in aranžmaje za dom, ogrela sem se tudi za tehnike risanja in obožujem glino. Skratka to je del mene, zato se veliko krat lotim kakšnih »naredi si sam« projektov.


Ker sem na morju doma, je bilo skoraj pričakovati, da me bodo prej ali slej prevzele naplavine, morske dekoracije in mediteranski slog. Les – les je surovina, ki me zmeraj prevzame, pa naj bo to samo njegova naravna barva in tekstura, kos pohištva, naplavina, ki krasi našo trgovino, kos nakita ali vonj po lesu in borovcih na večernih sprehodih ob morju.


Prvi izdelek, ki je iz morja pristal na prodajni polički, je bil magnet z motivom Pirana, ki sem ga ustvarila leta 2014: morski kamen, pobarvan z akrilnimi barvami. Kar nekaj sem jih nabrala, oprala, sušila, risala in pobarvala, preden sem se odločila, kateri bo primeren za prodajo. In tako se je začela zgodba, ki #disipomorju…


S časom sem v svoje delo vključila tudi manjše kamenčke in naplavljeno steklo ter ugotovila, da lahko uprizorim vedno več motivov. To me je še bolj gnalo v raziskovanje in ustvarjanje. In ko se prepustiš, začneš ustvarjati in raziskovati, se ideje in zamisli kar ne končajo. Celo preveč na enkrat jih je! To je najbrž tako imenovana inspiracija in upaš, da ne bo nikoli ugasnila. A pridejo dnevi, ko izgine popolnoma. In prav je tako.


Prva slika iz kamenčkov in stekla je bila postavljena na stojnico bolj za hec kot za res. Sam svoje izdelke in kreacije težko oceniš in zato nisem vedela kaj pričakovati, a slika se je prodala še isti dan. In tako sem dobila zagon, da bi svoje delo poglobila in si obljubila, da bom nadaljevala z ustvarjanjem.


V obmorskih krajih in drugod je izdelovanje umetnin, tako imenovanega “home-decor-ja” že precej razširjeno, kar je seveda razumljivo: skušaš izkoristiti kar ti je v danem momentu ponujeno. Ujemi ali pusti! Morje je vir navdiha mnogih ustvarjalnih duš: obstajajo že slike iz kamenčkov, stvaritve iz naplavin, nakit iz stekla itd, a obstaja tudi veliko oblikovalcev gline, ogromno grafičnih deisingerjev , izdelovalcev nakita, slikarjev itd.
In tako je tudi prav: vsak ima svoj stil in vsak ima svojo publiko. Naj se razvija še naprej skupnost ustvarjalcev z unikatno in butično ponudbo!

Tole je kratek uvod v umetniški del naše zgodbe, ki diši po morju. Nekaj utrinkov in besed pa si lahko ogledaš in prebereš tudi v intervjuju za spletni portal Ambienti.si https://www.tvambienti.si/08/01/2021/lauras-sea-stories-simpaticne-stvaritve-ki-disijo-po-morju/ ali v kratkem prispevku v oddaji “Artevisione” na TV KOPER https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174766332?s=tv


Hvala, da si ponovno z mano,
Laura